Dieta niskoszczawianowa, niskosiarkowa, GF/CF/SF

Oto przykładowy jadłospis diety niskoszczawianowej, niskosiarkowej oraz do tego GF/CF/SF. Można? Można. 🙂

  1. Śniadanie

Muffinki jabłkowo-daktylowe

Składniki:

6-7 suszonych daktyli posiekanych

80ml soku jabłkowego

65g mielonych pestek dyni

1 łyżka roztopionego oleju kokosowego

½ łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

– rozgrzej piekarnik do 180 stopni

– zmiksuj daktyle i sok jabłkowy bardzo dokładnie

– dodaj pozostałe składniki i miksuj

– przygotuj małe foremki na muffinki i nałóż do każdej z nich łyżkę ciasta (ciasto nie wyrasta za bardzo)

– piecz 20 minut

Przepis na 12 małych muffinek

  1. Drugie śniadanie

Sałatka z pieczonym indykiem

– pół małej główki sałaty rzymskiej

– jeden ogórek

– jedna czerwona papryka

– 100g pokrojonego w kostkę pieczonego indyka

Pokroić warzywa, dodać indyka, polać sosem (2 łyżki oliwy zmiksować z łyżką octu jabłkowego), doprawić do smaku. Podawać z kefirem z kokosa

  1. Obiad

Składniki

200g surowej wieprzowiny

1 łyżka mielonego siemienia lnianego

Ok. 40-50ml wody

Łyżeczka proszku do pieczenia

¼ awokado

Przygotowanie:

Wsyp siemię lniane do małego rondelka, dodaj 6 łyżek stołowych wody i podgrzewaj przez 1-2 minuty, aż woda stanie się galaretkowata. Wstaw do lodówki.

Pokrój mięso na kostkę i gotuj w rondlu z wodą przez ok. 15 minut

Zmiksuj awokado z mięsem, dodaj wodę z siemieniem lnianym i proszek do pieczenia, wszystko zmiksuj i ewentualnie dodaj jeszcze wody (jeśli masa będzie za twarda).

Uformuj małe kotleciki i piecz je przez 30 min. W 180 stopniach

Podawaj z ryżem i ogórkiem kiszonym

  1. Kolacja

Kukurydziane naleśniki

Składniki:

65g mąki kukurydzianej

Łyżeczka siemienia lnianego

80 ml wody + 3 łyżeczki wody

¼ łyżeczki stewii

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

Szczypta soli

Olej kokosowy do natłuszczenia patelni

Przygotowanie:

Łyżeczkę siemienia lnianego rozmieszaj w 3 łyżeczkach wody.

Zmiksuj mąkę, 80ml wody, siemię lniane rozmieszane w wodzie, stewię, sól, sodę

Wstaw patelnię na średni ogień, natłuść olejem  i smaż naleśniki (wlewaj ok.3-4 łyżki wody na patelnię).