Wiele osób nie toleruje jajek, jak również mają one wysoki poziom cysteiny, która jest tiolem i nie powinna być spożywana na diecie niskosiarkowej.
Czym można zastąpić jajko w kuchni? – jest wiele opcji:
– siemię lniane (1 łyżeczka siemienia zmielonego w młynku czy moździerzu + 3 łyżeczki wody zastępują 1 jajko)
– puree z owoców (3 łyżki dowolnego puree zastępują 1 jajko)
– żelatyna lub agar agar (1 łyżeczka żelatyny lub agar agar + 3 łyżeczki wody zastępują 1 jajko)
– guma ksantanowa (1/4 łyżeczki na 3 łyżki wody)
EWENTUALNIE (jeśli ktoś dobrze toleruje): zmiksowane na gładko tofu lub jogurt sojowy (ok 30g zastępuje 1 jajko)
Powodzenia!
Źródło: doświadczenia własne, http://chefinyou.com/egg-substitutes-cooking/